Witte Bonen

Twee Bonen

Chili con carne is van oorsprong een stoofpot, waarin de inwoners van het Texaanse platteland, of Mexico, dat natuurlijk aan Texas grenst, datgene toevoegden dat ze toevalligerwijs op voorraad hadden.

Omdat de meeste inwoners altijd wel bonen hadden, zijn bonen dan ook het hoofdbestanddeel van de Chili con carne.

Er wordt echter nergen voorgeschreven welke bonensoort je moet gebruiken voor een lekkere Chili con carne, en de meeste bonensoorten kunnen dan ook gebruikt worden, waarbij je je ook niet hoeft te beperken tot één soort boon.

Bij alle recepten voor Chili con carne kan je dus rustig twee verschillende, of meer, bonensoorten gebruiken, waarbij je ook weer wat meer mogelijkheden ter beschikking krijgt om twee verschillend gekleurde bonen te gebruiken.

Zo kan je bijvoorbeeld rustig bruine en witte bonen gebruiken, of rode bonen en kievitsbonen.

Verschillende soorten bonen

Als je echt een keer op de ‘exotische’ toer wilt, kan je ook rustig bonensoorten gebruiken waar je niet zo één, twee, drie aan zult denken.

Persoonlijk mag ik de Chili con carne graag klaarmaken met tuinbonen, en dan bij voorkeur de wat dikkere tuinbonen. Het is natuurlijk een kwestie van smaak, maar zeker een keertje gaan proberen.

En enige bonen die mij wat minder lekker overkomen zijn eigenlijk de snijboon en de spercieboon.

Zelfs peultjes en doperwten kan je rustig in de Chili concarne gebruiken, en zorgen in ieder geval voor wat meer kleur, zeker als je ook wat meer gekleurde paprika’s of chilipepers gebruikt in het gerecht.

Naast de tuinboon en dergelijke, want ook dit zijn in feite bonen of peulvruchten, kan je ook rustig kapucijners gebruiken, alhoewel de smaak van de Chili con carne daarmee wel wat straffer wordt, en het gerecht wat zwaarder.

Durf in ieder geval te variëren met verschillende bonen, en ontdek welke bonensoort, of twee bonensoorten je zelf als de lekkerste boon voor de Chili con carne zult ervaren.