rijst en mais

Rijst en Mais

Chili con carne kan je eigenlijk op ontzettende veel verschillende manieren klaarmaken.

Met gehakt, stukken rundvlees, maar ook rustig met andere vleessoorten zoals bijvoorbeeld kip of varken. Zelfs met vleessoorten zoals bijvoorbeeld Hongaarse salami, en dan maak je een uiterst smaakvolle variant. Overigens ook sommige hamsoorten zijn erg lekker in plaats van gehakt of rundvlees.

Ook wat betreft bijgerechten, is het aantal variaties haast onbeperkt.

Lekker Mexicaans met burritos, tortillas, of soortgelijke maiskoeken, waarin je de Chili con carne kunt deppen, of juist kunt opscheppen.

Veel mensen eten rijst bij de Chili concarne. Rijst die je natuurlijk kunt oppeppen, maar vaak toch wel wit gegeten wordt. Chili is immers toch als een aardig zwaar gerecht bekend, en opgepepte rijst, dus bijvoorbeeld in de zin van Nasi o.i.d., zou het eten veel te zwaar maken.

Neem ook een simpele rijst, en ga geen dure rijst bij de Chili con carne serveren, want je proeft het er echt niet vanaf.

Vanzelfsprekend kan je ook aardappels gebruiken als bijlage. Gebakken, of aardappelpuree, dat zo heerlijk valt te mengen of te prakken met de Chili con carne. Ook zoete aardappels kan je als bijlage serveren.

Overigens, en dat klinkt misschien best wel raar, naast de verschillende maiskoeken en dergelijke die in Mexico als bijgerecht worden gegeten, kan je natuurlijk ook mais serveren bij de Chili.

Fruit bij de Chili con carne

Wat erg lekker bij de Chili con carne is, zijn verschillende fruitsoorten. Immers, in de meeste Chili con carne recepten wordt suiker toegevoegd, en sommige fruitsoorten, en dan vooral fruit met veel sap, smaken erg lekker in contrast tot de vaak wat scherpe chili.

Let wel, niet alle fruitsoorten zijn lekker, zoals bijvoorbeeld appel, banaan of peren.

Maar juist vooral de exotische fruitsoorten, waar normaliter veel sap in zit, denk aan advocado, perzik of ananas, smaken prima als bijgerecht, maar ook door de Chili con carne.

Erbij serveren, of door de Chili con carne mixen?

Dat ligt natuurlijk enerzijds of iedereen dit lekker kan vinden, en anderzijds of je de smaken echt wil scheiden. Nadeel van fruit met veel sap mengen door de Chili con carne is natuurlijk wel, dat de typische chilismaak wordt overheerst door het sappige fruit.

Serveer je het fruit als bijlage, dan wordt de Chilismaak behouden.