mexicaanse chili con carne

Mexicaanse Chili con carne

De Mexicaanse Chili con carne is vaak niet, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een variatie met meer pit, of scherpte. Vaak wordt Mexicaans eten gezien als erg scherp, maar dit is nu juist een vooroordeel.

Zo hoort de Mexicaans Chili con carne eigenlijk niet expliciet scherper te smaken dan de variant zoals wij die in Nederland gewend zijn. Daarbij valt wel aan te tekenen, dat je Chili con carne, net zo scherp kunt maken zoals je zelf wilt.

Dit kan je bijvoorbeeld doen door scherpere chili’s te gebruiken dan de rode pepers of de rode paprika.

Het recept voor Mexicaanse Chili con carne

De gebruikte hoeveelheden zijn voor 4 personen.

Ingrediënten

  • 3 eetlepels olie.
  • 500 g rundergehakt.
  • 1 grote ui, fijngesnipperd.
  • 1 teentje knoflook, geperst.
  • 3 paprika’s, in blokjes gesneden, bij voorkeur rood.
  • ½-1 bouillonblokje.
  • 4 tomaten, in blokjes gesneden.
  • 2 eetlepels chilisaus, niet de zoete!
  • 2 blikken bonen, kidney, rode of bruine bonen.

Bereiding

Verhit de olie in de pan, en bak hierin het gehakt tot het bruin is, waarbij je met een vork het gehakt kleiner maakt.

Voeg daarna de gesneden ui, gesneden knoflook, en de paprikastukjes toe, en bak deze ongeveer 3 minuten mee, bij regelmatig roeren.

Het bouillonblokje verkruimelen in de pan, de tomatenblokjes en de chilisaus toevoegen, en door het gehakt mengen.

De bonen goed laten uitlekken, toevoegen, en gedurende ongeveer 5 minuten mee verwarmen.

De Chili con carne kan nu worden opgediend, en kan eventueel nog verder op smaak gebracht worden door wat peper en zout, of bijvoorbeeld tabasco.

In plaats van kant en klare chilisaus, die je tegenwoordig in nagenoeg alle supermarkten kunt kopen, kan je ook verse chilipepers klein snijden, vermengen met tomatensaus, en chilipoeder met een lepeltje suiker, gebruiken als saus.

Hierbij kan je dan ook weer zelf bepalen hoe scherp de saus moet worden, en hoe dik de saus mag worden.

Advertentie