Chili con carne met gehaktballen

Gehaktballen

Dat Chili con carne inmiddels een gerecht is dat een wereldwijde faam geniet, dat is natuurlijk bekend. We komen echter ook steeds weer recepten tegen voor variaties die blijkbaar ook in andere delen van de wereld, dan Texas of Mexico, zijn ontstaan.

Zoals dit recept voor Chili con carne met gehaktballen, dat in sommige delen van de wereld wel wordt omschreven als Indische of Indonesische Chili con carne, en dat komt natuurlijk door de speciale bereidingswijze van de gehaktballen.

In dit recept worden de gehaktballen gemaakt met Garam Masala. Dat geeft een erg bijzondere smaak aan de Chili con carne.

Maar, in principe kan je, als je in plaats van rul gehakt gehaktballen of -balletjes door de Chili con carne wilt doen, iedere willekeurige kruidenmix gebruiken om het gehakt op smaak te brengen.

Gebruik je rul gehakt, dat je vaak tijdens het bakken met een vork uit elkaar prakt, dan wordt meestal meer de smaak van de CHili con carne door het gehakt opgenomen. Met gehaktballen kan je dus een extra smaak toevoegen als het ware.

Het recept voor Chili con carne met gehaktballen

De gebruikte hoeveelheden zijn voor 4 personen.

Ingrediënten

  • Blik bruine of kidney bonen.
  • 500 gr rundergehakt.
  • 7 dl tomatensaus.
  • 4 verse pepers, klein gesneden.
  • 3 paprika’s, in blokjes gesneden, bij voorkeur rood.
  • 1 theelepel Garam Maala, 1 theelepel gerookte paprikapoeder, 1 theelepel koriander.
  • 4 lenteuien, in blokjes gesneden.
  • Halve theelepel komijnzaad.
  • Eventueel zout en peper naar smaak.

Meng allereerst het gehakt met de Garam Masala, en voeg een beetje zout en peper toe, naar smaak. Maak van het mengsel kleine gehaktballen.

Verhit wat olie in een pan, en bak daarin de gehaktballen tot ze overal mooi bruin zijn.

Snij de paprika, de pepers, helft van de lenteuitjes, en vermeng dit met de tomatensaus, het gerookte paprikapoeder en de koriander, zodat een gladde saus ontstaat.

De saus aan de gehaktballen toevoegen, alsmede de uitgelekte bonen en het komijnzaad.

Op een zacht vuur minimaal vijf minuten laten door verwarmen, totdat ook de bonen warm zijn.

Advertentie